IATA Multilateral Agreement aláírásának lépései

Az eFreight küldemények feladása 2013.01.01-től kizárólag abban az esetben lehetséges, ha aláírásra került egy Agreement a feladó Speditőr és a Légitársaság között, amely a fuvarozás feltételeit szabályozza és amely gyakorlatilag a papír főfuvarlevél hátoldalán lévő Általános Szerződéses Feltételeket (ASZF) pótolja, és egyben az elektronikus adatcsere kereteit adja meg.
Ez a megállapodás megköthető egyedileg, Légitársaságonként (EDI Agreement).

Nagyon jó hír azonban, hogy nem szükséges minden légitársasággal külön-külön ilyen megállapodást aláírni, hanem elegendő egyetlen megállapodás (Multilateral Agreement) aláírása a IATA és a Speditőr közöttEzáltal minden eFreight tag Légitársaság és a feladó Speditőr között megkötésre kerül a megállapodás és lehetővé teszi az elektronikus adatcserét a légitársasággal (eAWB).

Miután ez a megállapodás aláírásra került a Légitársaság megvizsgálja a Speditőr által küldött főfuvarlevél (FWB) és házifuvarlevél (FHL) adatokat és ha megfelelőnek találja, akkor kiad egy Activation notice igazolást, mellyel engedélyezi a feladó Speditőr számára, hogy eFreight küldeményeket adjon fel a járatain.

Fontos tudni, hogy a Címzettnek vagy címzett Speditőrnek nem kell eFreight tagnak lennie és nem szükséges velük külön egyeztetni, hogy tudnak-e eFreight küldeményt fogadni!
A Légitársaság köteles gondoskodni arról, hogy a célállomás számára biztosítson minden adatot, mely alapján az eFreight küldemények árukezelése és szükség esetén a dokumentumok papír alapon történő reprodukálása megoldható.
A feladó Speditőr segítheti a folyamatot pre-alert küldésével a Címzett vagy címzett Speditőr számára.


Segítségképpen pontokba szedtük a Multilateral Agreement aláírásának lépéseit:
 1. lépés - Megállapodás (Multilateral Agreement) kitöltése a hiányzó adatokkal
  1.1. DÁTUM, CÉGNÉV és a HEADQUARTER/SZÉKHELY CÍMÉNEK kitöltése az 1. oldalon.

  1.2. CÉGNÉV, IATA kód (amennyiben van, ez nem kötelező!!) és az ALÁÍRÓ NEVE, BEOSZTÁSA, valamint az ALÁÍRÁS HELYSZÍNE  a 12. oldalon
 2. lépés - Speditőr elérhetőségei adatlap (Freight Forwarder Submission Form) kitöltése
  2.1. eFreight küldemények feladásáért felelős személy adatainak (CÉGNÉV, FELELŐS NEVE, BEOSZTÁSA, TELEPHELY CÍME, FELELŐS TELEFONSZÁMA ÉS E-MAIL CÍME) megadása a 2. 3. oldalon a B) pontban. Fontos, hogy itt leányvállalatonként kell megadni a kapcsolattartókat.
  2.2. A kitöltő cég adatai (CÉGNÉV, HEADQUARTER/SZÉKHELY CÍME és amennyiben van, IATA kód megadása) a 3. és 4. oldalon.
  2.3. A nyomtatványt aláíró adatai és elérhetőségei a 4. oldalon.
  2.4. A többi adat kitöltésére nincs szükség.
 3. lépés - A kitöltött Multilateral Agreement és Submission Form elküldése a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (word formátumban).
 4. lépés - A kitöltött Multilateral  Agreement (2 példányban) és a Freight Forwarder Submission Form (1 példányban) kinyomtatása és aláírása, majd postázása.
  Postacím:
  International Air Transport Association (IATA)
  To Mr. Ben Behanan

  Manager, e-AWB Standard Multilateral Agreement

  33 Route de l'Aéroport
  1215 Geneva 15 Airport

  Switzerland
 5. lépés- A Speditőr, a Multilateral Agreement beérkezését majd regisztrálását követően felkerül a IATA weboldalára!

A Multilateral Agreement aláírása nem kötelez semmire! Tehát az aláírásával nem kell minden export küldeményt, eFreight küldeményként feladni.
Azonban eFreight küldeményt nem lehet ezen megállapodás aláírása nélkül feladni, mert így teremtődik meg a szükséges jogi háttér, amely minden szereplő számára elengedhetetlen.


Itt megtekintheti, hogy mely Légitársaságok írták alá eddig a Multilateral Agreement-et! Ha segítségre van szüksége a Multilateral Agreement kitöltésével vagy az Activation notice bekérésével kapcsolatban, írjon nekünk vagy hívjon és segítünk!
   
Ha már aláírta a Multilateral Agreementet és szeretne csatlakozni a Magyarországi eFreight intézményrendszerhez, itt megtalálja a csatlakozás feltételeit! Ha már minden feltétellel rendelkezik és eFreight küldeményt szeretne feladni, itt megtalálja az eFreight feladás folyamatának leírását lépésről lépésre!
 

 

 
Copyright 2009 (c) CCS Hungary Aircargo Ltd.
H-2724 Újlengyel, József Attila utca 12.
E-mail: sales()ccs.hu